Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2010 21:36 - Полицейско и митническо сътрудничество със Сърбия, но проблемите на българите в западните покрайнини си остават
Автор: kovak Категория: Политика   
Прочетен: 1430 Коментари: 0 Гласове:
1



   Вчера Агенция „Фокус” съобщи че в рамките на посещението на официалната правителствена делегация в Белград вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се срещна със сръбския си колега Ивица Дачич. Двамата са подписали споразумение между правителството на Република България и правителството на Република Сърбия за изграждане и функциониране на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество.

Предвижда се контактният център да бъде изграден на българска територия, на ГКПП – Калотина.

Създаването на контактни центрове за полицейско и митническо сътрудничество е в съответствие с най-добрите европейски практики. Това наистина е много хубаво начинание. Но в нашата западна съседка проблемът с българското малцинство все още е нерешен. И сега, когато Сърбия кандидатства за членство в Европейския съюз този въпрос сме длъжни да го поставим.

„Ние не сме против влизането на Сърбия в ЕС. Сърбия е европейска държава, за разлика от Турция. Но смятаме, че Сърбия има да реши още доста проблеми” - заяви лидера на ВМРО Красимир Каракачанов пред Агенция “Фокус”. Според него с някои от своите съседи Сърбия не е уредила границите си, като например тази с Македония.

„В двустранните отношения със Сърбия проблемът, който съществува от десетилетия – това е българското малцинство, което, въпреки че е официално признато, не се ползва с всички възможности за един нормален човешки живот там”, посочи още лидерът на ВМРО. В интервюто за Агенция „Фокус” той каза още, че Западните покрайнини – Босилеград и Цариброд - са най-бедните и изоставени части от бивша Югославия. При хората там има най-висока безработица, доходите им са най-ниски, на практика хората там са лишени от здравеопазване – там няма болници. Има проблеми и по отношение на образованието. В много от училищата не се изучава българския език като майчин, а като чужд език. Лидера на ВМРО смята, че България може да даде съгласие и одобрение за членството на Сърбия в ЕС, когато се решат тези проблеми.

Но в нашата страна са заети с вътрешни между институционни конфликти. А техният повод този път са висшите назначения в армията и промените в наказателно-процесуалния кодекс. Новия скандал между правителството и президента избухна в петък на извънредното заседание на парламентарната комисия по отбрана военният министър Аню Ангелов заяви, че Първанов блокира повишаването в звание на нови генерали заради отказа му да издигне в ранг близък на държавния глава. Критиките към президента продължиха в събота. Борисов, който заяви, че целият генералитет се е обявил срещу лансирания от Първанов човек.

Уважаеми г-н Премиер, уважаеми г-н Президент, много ви моля престанете с вашите закачки, и спрете най-после с тези т.н. медийни престрелки. Българският народ не го интересува кой на кой е човек в армията, а го интересува да има кадърна и боеспособна армия. В държавата ни има много по важни проблеми за решаване от това да се инатът едни и други институции една на друга. Много ви моля работете за страната, а не се изпъквайте пред медиите кой е по по-най. Спрете с вашите разногласия и се научете да работите в екип.

Костадин Койчев - kovak
 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kovak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 111875
Постинги: 37
Коментари: 19
Гласове: 77
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930